Materialetester / prøvestand / testmaskine / teststand / trækprøvemaskine / stræktester / strækprøveapparat / kompressionstester / konsistenstester / konsistens testmaskine / teksturtester / friktionstest maskine / nedbøjningstester / friktionsmåler / kraftmåler / vedhæftningsmaskine
Der findes næsten lige så mange forskellige ord for en
materialetester, som der findes varianter. Fælles for dem alle er, at de er maskiner, som kan anvendes til materialeprøvning og test af dit produkt, så du er sikret at dit produkt har den rette konsistens, hårdhed eller virkning inden du sender det på markedet.
Nedenfor vil vi give dig et indblik i nogle af de forskellige typer af materialetestere der er på markedet, herunder hvad de kan bruges til, hvordan du får mest ud af din materialetester og de vigtigste begreber som du har behov for at kende, når du skal købe en materialetester.
Hvad kan man måle med en materialetester
Blandt nogle af de ting som du kan måle med en materialetester er hårdhed, nedbøjningsevne, kompressionsevne, kraft, elasticitet, viskositet, tekstur, ekstrudering, forskydning, konsistens, punkteringsstyrke, friktion, smeltepunkt og meget meget mere. Der er en materialetester til ethvert behov og fælles for alle materialemålere er, at de kan fastslå dit produkts kvalitet og ydeevne gennem en fysisk test af produktet.
Hvordan finder materialetesteren frem til resultaterne
Der findes flere forskellige udregningsmetoder hvorpå en materialetester kan udregne dine testresultater. Blandt de mest kendte metoder kan nævnes Rockwell, Brinell, Vickers og Knoop, som alle er internationale skalaer, der benyttes til at måle materialers hårdhed. En materialetester vil som udgangspunkt altid finde frem til sine testresultater ud fra en af disse skalaer, og nogle materialetestere på markedet kan indstilles til at skifte mellem de forskellige målskalaer, alt efter hvad kunden ønsker sit testresultat baseret på.
Læs mere om Vickers skalaen på Wikipedia
Læs mere om Rockwell skalaen på Wikipedia
Læs mere om Knoop skalaen på Wikipedia
Læs mere om Brinell skalaen på Wikipedia
Hvorfor skal jeg have software til min materialetester
En materialetester leveres som regel med en software pakke inkluderet i prisen. Denne
software pakke vil i nogle tilfælde være skræddersyet til netop dit behov, mens den i andre tilfælde er en standardiseret softwarepakke. Når du skal købe en materialetester, er det vigtigt at du inden købet, har prøvet leverandørens maskine, eller set den i aktion, så du kan vurdere om den software der medfølger er intuitivt og nemt at anvende i din dagligdag. Mens maskinen udfører den egentlige test, er det nemlig softwaren som formidler testresultaterne til dig enten via grafer eller datafiler. Det er også gennem softwaren at du kan spore tidligere målinger og skifte mellem de forskellige måleskalaer.
Læs eventuelt artiklen
Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en materialetester, for at få tips til, hvad det er vigtigt at softwaren skal kunne, når du køber ny materialetester.
