Skip to content

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en materialetester

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en materialetester
Strækprøve apparat, trækprøvemaskine, materialetester og teksturanalyse maskine. Kært barn har mange navne, og når virksomheder i dag skal teste deres produkter, og skal finde de rette testmaskiner til at udføre jobbet, kan det være en svær jungle at navigere rundt i.

Hvad har man behov for at maskinen skal kunne, når man skal teste sine produkter? Hvad koster sådan en maskine? Hvordan er kvaliteten på de forskellige maskiner på markedet? Og er du fremtidssikret hvis dine testbehov skulle ændre sig over tid?

Når det kommer til valg af den rette materialetester, er nogle af de ting som du skal være opmærksom på inden du køber produktet følgende:

1) Kvalitet
Det er ikke nok kun at undersøge kvaliteten af selve materialetesteren, hvis du vil sikre at du får den bedste testmaskine til den bedste pris. Kombinationen af selve materialetesterens kvalitet og det medfølgende software er nemlig alfa og omega, når du skal udføre stabile og pålidelige tests. Mens materialetesteren udfører selve testen, er det nemlig softwaren som lagrer resultaterne af dine tests og videreformidler dem til dig enten via grafer eller datafiler.

2) Fleksibilitet 
Skulle dine behov for tests ændre sig over tid, er der mange penge at spare ved i første omgang at have investeret i en materialetester, der leveres med en samlet softwarepakke. Med en samlet softwarepakke kan du nemlig udføre mange forskellige typer af tests, uden at der er behov for ekstra investeringer i nyt software, hvis behovet skulle ændre sig. Det kan være at din virksomhed skal begynde at eksportere til nye lande, som anvender andre internationale standarder end dem som du er vant til at producere efter, eller måske får du behov for at måle en helt anden type produkt, end det som materialetesteren oprindeligt var indkøbt til. Tilkøb af ekstra software hver gang dine testbehov ændrer sig, kan ende ud med at blive en kostelig affære, og nogle af de materialetestere som er på markedet i dag, leveres som standard med en samlet softwarepakke.

3) Brugervenlighed
Der er stor forskel på brugervenligheden hos materialetestere. Når du får præsenteret materialetesteren af leverandøren, så husk altid at få vist eller prøvet materialetesteren i brug, så du har en fornemmelse af, om materialetesterens design og softwarepakke er intuitivt og giver dig et nemt og overskueligt overblik over test applikationerne. I flere af de moderne materialetestere er der forudindstillinger, som med et enkelt klik indstiller maskinen til at teste efter en bestemt international standard. Har du behov for en særlig testopsætning til dine produkter, har flere materialetestere også en indbygget wizard, som guider dig igennem testopsætningen, så du nemt og hurtigt får indstillet maskinen korrekt.

4) Fremtidssikring

Lige som du skal være opmærksom på fleksibiliteten i din nye materialetesters software, er det også en god idé at tænke over hvilke testbehov du vil få i fremtiden. Er trenden for dine produkter, at de over tid bliver produceret større og større, er det vigtigt, at den materialetester som du køber, er stor nok til at kunne få påmonteret større vejeceller end den har når du køber den. Er trenden derimod at dine produkter produceres i mindre og mindre størrelser, så er der ikke behov for, at din nye materialetester skal kunne anvende større vejeceller end dem den bliver leveret med. Som en tommelfingerregel kan man sige, at en materialetester altid vil kunne tage mindre vejeceller end dem den har påmonteret når du køber den, hvorimod der er en begrænsning på hvor store vejeceller den vil kunne bære før end du skal over i en større model.

5) Vær realistisk omkring dit behov
Der findes en materialetester til ethvert behov. Er de tests du skal udføre avancerede og skal leve op til specifikke standarder, så er en materialetester med høj sikkerhed for dokumentation, sporbarhed, pålidelighed og stor nøjagtighed det du skal gå efter. Men er det område som dit testresultat må ligge indenfor stort, så er der ingen grund til at investere i den dyreste model på markedet. Er du i tvivl om dit behov, er du altid meget velkommen til at ringe til vores specialist for rådgivning, så du er sikker på at få den materialetester som passer til lige netop dit behov.